Kısa cevap, dünyanın dört bir yanındaki evlere elektrik sağlayan sistemlerin son 140 yılda binlerce insan tarafından inşa edildiğidir. Ve henüz bitmediler. Dünya çapında yaklaşık 750 milyon insan (her 10 kişiden biri ) hâlâ elektriğe erişemiyor. Ancak bunu yapanların %90’ı için dünya çapında 15 farklı türde ev tipi elektrik prizi kullanılıyor.
Üç tip elektrik fişi ve prizi…
Dünya çapında kullanılan 15 ana elektrik fişi türünden üçü.
Elektrik prizlerinin neden aynı olmadığını anlamak için fişin nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. ABD’de bir elektrik prizinin sağ tarafındaki yuvaya “sıcak” taraf, soldaki yuvaya ise “nötr” adı verilir. Bir lambayı takıp açtığınızda elektrik akımının geçmesini ve lambanın yanmasını sağlayan devreyi tamamlar. Akım, “sıcak” taraftan lambanın içinden geçerek “nötr” tarafa doğru akar.
Çıkışın ortasındaki üçüncü açıklığa ise “toprak” adı veriliyor. Fişte bir sorun olması veya taktığınız kablonun gevşemesi durumunda elektrik çarpmasından korunmanıza yardımcı olur. Bu özelliğe topraklama denir çünkü normalde onu taşıyan tellerden elektrik akımı kaçarsa, bu özellik topraklama olarak adlandırılır. Özel bir kablo seti onu merkezdeki açıklıktan toprağın derinliklerine gömülü bir çubuğa götürüyor.
Akımı kablolardan geçirmek için elektrik sistemleri voltaj adı verilen bir basınç oluşturur . Gerilim ne kadar yüksek olursa basınç da o kadar yüksek olur. Bunu akan su gibi düşünebilirsiniz: Bir damlama, bir dere ya da ayaklarınızı yerden kesecek kadar hızlı bir akış olabilir.
Güç şebekesinin inşası
Thomas Edison , George Westinghouse ve Nikola Tesla gibi mucitler 1880’lerde ABD’de dünyanın ilk modern iletim şebekesini inşa ettiğinde evlere verilen voltaj 110 volt olarak belirlendi. O zamanlar elektrikle çalışan çoğu şey (çoğunlukla ışıklar) en iyi 110 voltta çalışıyordu. Sistemimizdeki gerçek voltajlar biraz daha yüksek olmasına rağmen bu hala ABD’de standarttır.
Ancak insanlar başka ülkelerde elektrik şebekeleri kurmaya başladıklarında iyileştirmeler yapmaya çalıştılar. Avrupa’daki şirketler, elektriği 110 volt yerine 220 voltla sağlamanın daha ucuz olacağını fark etti. Daha yüksek bir voltajda, elektrik şirketleri aynı gücü daha az akımla sağlayabilir; yavaş akan daha geniş bir akışa kıyasla hızlı akan dar bir akışı hayal edin. Ve daha az akım, daha ince kablolara olanak sağlar. Elektrik kabloları için kullanılan bakır pahalı olduğundan, daha yüksek voltaj tasarruf sağlayabilir.
Yuvarlak pimler, fişlerdeki bir başka erken yenilikti. İnsanlar fişin prize daha güvenli şekilde oturmasını sağladıklarını düşünüyorlardı.
İngiliz YouTuber , neden İngiliz eklentilerinin en iyisi olduğunu düşündüğünü açıklıyor?
İlk başta, ABD’deki fişlerin topraklama pimi olmayan yalnızca iki tırnağı vardı. Mühendisler 1920’lerde fişleri daha güvenli hale getirmek için topraklama pimi fikrini geliştirdiler. Birçok ülke bu topraklı fişleri hemen benimsedi, ancak bunları her zaman kural haline getirmediler. Örneğin ABD bu fişleri bazı ev aletlerinde kullanırken 1971 yılına kadar evlerde standart haline gelmemişti .
Dolayısıyla farklı ülkeler buna benzer yenilikleri farklı zamanlarda benimsediğinden, kullandıkları fişler yıllar içinde değişti.
Artık dünyadaki çoğu evin elektriğe erişimi olduğuna göre, farklı türde fişlere sahip olmaktansa tek bir küresel standardı benimsemek daha uygun olacaktır. Ancak halihazırda bu standardı kullanmayan ülkelerin satış noktalarını, bina inşa etme şekillerini ve hatta bazı aletleri üretme şekillerini değiştirmek için milyarlarca dolar harcaması gerekecek. Bu ülkelerin bu parayı başka bir şeye harcamayı tercih etmesi şaşırtıcı değil.
Sonuç olarak ülkeler küresel bir standart fikrini destekleyebilir ancak kimse onlarınkini değiştirmek istemez. Dolayısıyla yakın gelecekte bir yolculuğa hazırlanıyorsanız adaptörlerinizi hazırlamayı unutmayın.